GO
 
 
Tineret ➛ Centru de tineret ➛ Raport de activitate

Raport de activitate a Centrului de Tineret Miercurea - Ciuc

Ianuarie

- „Nici odată nu este prea târziu” Film documentar despre educaţia adulţilor
Distribuirea filmului documentar cu tema educaţiei adulţilor din regiune cu titlul „Niciodată nu este prea târziu” realizată în anul 2009. Filmul a fost trimis prin proştă şi înmânat în format DVD instituţiilor publice (Biblioteci, consilii locale, judeţene, agenţii naţionale forţei de muncă) din judeţul Harghita, Covasna şi Mureş, pentru asociaţii care au participat în realizarea filmului cu implicarea lor activă, pentru persoanele reprezentante a asociaţiilor, instituţiilor care au fost reprezentate prin persoana lor în film, şi au răspuns la întrebări de interviu în perioada filmărilor
Filmul prezintă situaţia actuală educaţiei adulţilor din regiunea centrală a României, mai precis dion judeşele Harghita, Covasna şi Mureş. Filmăriele au fost realizate pe tot teritoriul acestor judeţe şi a fost cuprins o arie foarte largă a domeniului, pornind de la specializarea şcolară, cursuri private, cursuri acreditate până la cursuri şi tabere de specializare fără diplome acreditate
- Plăţi care au urmat a fii efectuate, rămase din anul precedent legate de Filmul documentar
- Uploudarea filmului pe youtube în părţi mici.
- Întâlniri legate de Centrul de artă contemporană SILLO – proiect al tinerilor artişti şi actori culturali din Miercurea Ciuc, reprezentarea centrului de tineret. Acest este op iniţiativă venită din partea artiştilor şi actorilor culturali din Miercurea Ciuc şi este sprijinită de către un antreprenor local cu contribuţie privin locaţia centrului cultural contemporan. Centrul de Tineret este prezent la aceste întâlniri în calitate de partener, î-şi asumă responsabilitatea de a

 

- 29 ianuarie - Projekt 2: Expoziţia Tinerilor Artişti – Sfântu Gheorghe
Proiectul este o iniţiativă care a pornit în anul 2009 şi are ca scop promovarea tinerilor artişti în artele plastice contemporane din judeţul Harghita. Prin expoziţie vrem să ajutăm tinerii artişti care sunt la început de cariera şi care nu au prea multe oportunităţi de a-şi expune lucrările. Printre obiectivele programului sunt creşterea consumului cultural, promovarea tinerilor artişti talentaţi. Programul a fost o iniţiativă, care s-a bazat pe nevoia tinerilor artişti de a avea posbilitatea de a-şi expune lucrările, de a-şi prezenta creaţiile de artă. Prima expoziţie s-a bucurat de un succes inedit, şi a atras mulţi vizitatori, astfel am decis să organizăm încă o expoziţie, pentru că sunt foarte mulţi artişti în regiune. La a doua expoziţie Projekt 2 am invitat artişti şi din judeţul Covasna intenţionăm să extindem şi mai mult expoziţia în viitor să avem participanţi şi din celelalte judeţe din Ardeal. Valoarea adaugată a programului este prezentarea şi promovarea tinerilor artişti locali în judeţul Harghita comunităţii locale. Programul a fost realizat în parteneriat cu Asociaţia Erdélyi Összművészeti Egyesület. La expoziţie au participat artişti din diferite domenii ale artei contemporane din Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe şi regiunile acestora. Fiecare artist a participat cu una sau mai multe creaţii de artă.
În cadrul expoziţiei au participat 41 de artişti.
András Eszter, Ágoston György, Baász Orsolya, Bándi Emese, Benedek-Székedi Lilla, Biró Mihály, Biró Zsuzsánna, Daczó Enikő-Mária, Éltes Barna, Erőss Csongor, Fazakas János László, Fodor Botond Levente, Fülöp József, Gál Beáta, Gurzó Lehel, Horváth Zoltán, Kelemen Örs Csongor, Kisgyörgy Tamás, Kolumbán Hanna, Lakatos Krisztina, László Hajnalka, Lovász Árpád, Nagy Edina, Nagy Melinda, Nagy Szidónia Éva, Orosz Annabella, Páll Vince, Péter Alpár, Piros Boróka, Simon Béla, Szabó Árvácska, Szabó Boglárka, Szőcs Zsuzsanna, Sztankovszky Szabolcs, Tamás Mihály Attila, Tar Lóránd, Varga Emőke, Váncsa Mónika, Vitos Hajnal, Vorzsák Gyula, Zsigmond Adél.

 


Februarie
- Căutarea de posibilităţi finanţări pentru planurile stabilite
- Prgătiri, şedinţe legate de următoarea ediţe Pojekt 3 cu partenerii programului.
Stabilirea metodei de organizare a expoziţiei.
- Pregătiri, şedinţe legate de Tabăra de dans Euphoria, în calitate de parteneri posibilităţi de finanţate, aplicare pentru proiect
- Pregătiri legate de Zilele Culturale Rrome – în calitate de partener cu Profest - finanţări posibile, scrierea şi depunerea proiectului la fundaţii şi instituţii.
- Concurs foto pentru elevii din judeţul Harghita a avut loc în perioada februarie -iunie
Programul este un concurs pentru elevi realizat in judetul Harghita, si a avut scopul de a da un impuls tinerilor care sunt atraşi de arta fotografică, de ai motiva să lucreze pe o anumită temă. Prozele trimise au fost evaluate de către un juriu profesionist alcătuit din 5 fotografi: Szabo Attila, Adam Gyula, Csiki Zolt, Erdely Balint Elod, Kristo Robert. Tinerii au primit reflecţii asupra munca lor si celorlalţi. Grupul ţinta a programului au fost tinerii din calsele 1-12 din judetul Harghita. In cadrul concursului au avut loc trei etape, fiecare etapa având altă temă, altă problemă care a fost rezolvata de concurenţi. Temele etapelor au fost: I. etapă-Dezgheţ, topirea, II. etapă-Pauză, III. etapă-În mişcare permanentă.Pozele trimise de concurenţi sunt evaluate de un juriu profesionist, si cele mai bune poze au fost expuse în data de 07. junie 2010 la şcoala de artă Nagy Istvan din Miercurea Ciuc.
La concurs au participat 73 de elevi cu 504 poze, din care cele mai bune 100 au fost expuse. În cadrul deschiderii expoziţiei, câştigătorii au primit premiile.
Pozele concurentilor pot fii vazute sub urmatoarele adrese:
Etapa I. http://picasaweb.google.com/cstit.ro/2010OLVADASIForduloHRMegyeiDiakfotopTOPIREEtapaIConcursFotoEleviHR#
Etapa II.
http://picasaweb.google.com/cstit.ro/2010HRMegyeiDiakFotopalyazaIIForduloEtapaIIConcursFotoDeEleviHR#
Etapa III.
http://picasaweb.google.com/cstit.ro/2010HRMegyeiDiakfotopalyzataIIIForduloMindigMozgasbaEtapaIIIConcursFotoEleviHR#
Anunţul concursului a apărut în următoarele locuri:
http://multikult.transindex.ro/?hir=2338
http://pluszportal.ro/web/index.php?option=com_content&task=view&id=18776&Itemid=101
http://umsz.manna.ro/velemeny/szentsegeink_2010_03_18.html
http://fotopalyazat.info/fotopalyazat-hargita-megyei-diakoknak.html
http://sulisokk.ro/sulisokk-rovatok/52-palyazatok/87-hargita-megyei-diak-foto-palyazat-2010
http://www.fotoklikk.hu/palyazat/fotopalyazat-hargita-megyei-diakoknak
http://www.miert.ro/cikk.php?id=256&lang=hu

- Participare în concursul de parteneriat anunţat de Art Fusion pentru realizarea programului Biblioteca Vie
- Stabilirea planuri legate de Tura de Performanţă de 60 km la piatra singuratică care are loc de 12 ani în luna octombrie. Stabilirea traseului, potenţialii parteneri implicaţi în proiect, consultanţă în scrierea proiectelor locale. Posibilităţi de dezvoltare a proiectului.

Martie

3 martie
– Prezentarea filmului documentar „Nici odată nu este prea târziu” formarea profesională a adulţilor în regiunea centrală
Filmul prezintă situţia actuală a formării adulţilor în Ţinutul Secuiesc. Filmul a fost realizat de Mementó Stúdió din Miercurea Ciuc, cu sprijinul Federaţiei Organizaţiilor de Tineret din Regiunea Ciuc, Asociaţiei Miért şi Fundaţiei Pentru Studii şi Seminarii în Probleme de Tineret.
Prezentarea filmului a avut loc la Centrul de Educaţie SOROS,
Filmul a fost prezentat de: Székedi Ferenc şi Daczó Katalin
19-21 martie - întâlnirea de capacitare Biblioteca Vie, în calitate de participant,

Programul de nivel naţional Biblioteca Vie relaizat în parteneriat cu Art Fusion a avut o întâlnire de pregătire pentru partenerii implicaţi în realizarea programului, care a avut loc în Băile Tuşnad, şi care a ajutat partenerii implicaţi să înţeleagă conceptul programului şi să primească informaţii suficiente necesare în pregătirea şi organizarea efectivă a programului.

22 marti şi 29 martie: Filmclub în amintirea recunoscutului Scenarist, regizor, monteur, producator de filme japonez, Akira Kurosawa. În anul 2010 se sărbătoreşte 100 de ani de la naşterea lui. În cadrul clubului au fost vizionate două filme cunoscute a regizorului Dersu Uzala şi Rashmon. Două filme care reprezintă şi prezintă elemente, technici de filmare folosite şi dezvoltate de Akira Kurosawa în activitatea lui.

- Consultanţă în scrierea proiectelor la fundaţii şi instituţii locale, naţionale şi internaţionale acordată pentru organizaţii de tineret, culturale şi sportive partenere.

Aprilie
- Evaluarea pozelor primite pentru concursul foto pentru elevi Tema 1. „dezgheţ, topire”
- Implicarea tineriilor în realizarea Bibliotecii Vii, alte pregătiri pentru Biblioteca Vie, invitarea cărţilor, comunicate de presă despre eveniment în media locală şi regională. Stabilirea locaţiei, realizarea parteneriatelor locale.
- Consultanţă în în scrierea proiectelor la Fundaţii şi instituţii locale, naţionale şi internaţionale acordată pentru organizaţii de tineret şi culturale, sportive partenere.

Mai
- 4-6 mai Biblioteca Vie – Miercurea Ciuc
Biblioteca Vie este o metodă de educare nonformală şi are ca scop creşterea toleranţei, astfel contribuie la educaţia tinerilor. Cărţile bibliotecii au fost persoane, care fac parte din una sau mai multe grupuri dezavantajate, sau stereotipizate. In bibliotecă aceste cărţi au fost înprumutate de către vizitatori pentru aproximativ 50 de minute. În perioada de împrumut a avut loc o discuţie personală care poate contribui la dezvoltarea personală a cititoriilor.

Programul a fost parte a unui program naţional în cadrul căreia pe parcursul unei luni de zile (10 aprilie-10 mai) Biblioteca Vie a fost organizată în 10 oraşe a ţării printre care a avut loc şi în Miercurea Ciuc. La baza acestei metode este crearea unei spaţiu formal pentru cititori, pentru tinerti de a putea interacţiona, vorbii cu persoane de diferite etnii, cu persoane faţã de care avem stereotipuri în diferite categorii. Este o posibilitate de a vedea lumea din perspectiva altora.
Biblioteca Vie în Miercurea Ciuc a avut loc în perioada 4-6 mai 2010 şi a avut un succes inedit în rândul tinerilor. Pe parcursul bibliotecii am avut 32 de cârţi şi 110 de cititori. Biblioteca vie a fost deschisă în cele trei zile de la ora 16-20, şi pe parcursul acestui program tinerii cititorii au avut posibilitatea de a vorbi cu persoane de diferite grupuri în uncţie de slujbă, etnie. La finalul programului a avut loc un concert unde a cântat trupa Dute Vino.
În anexă vă trimitem într-o centralizare opiniile cititoriilor şi a cărţilor, afişul programului, pliantul programului un ziar local unde a apărut acest program, un permis de biblioteca, o insignă a unei cărţi, şi câteva poze.

Mai multe poze puteţi vedea în fişierul următor: http://picasaweb.google.com/cstit.ro/EloKonyvtar2010Majus46_BibliotecaVie46Mai2010#
- Evaluarea pozelor primite pentru concursul foto pentru elevi TemaII. Pauză
- Evaluarea pozelor primite pentru concursul foto pentru elevi TemaIII. În mişcare permanentă
- Consultanţă în scrierea proiectelor la fundaţii şi instituţii locale, naţionale şi internaţionale acordată pentru organizaţii de tineret, culturale şi sportive partenere.

 

 

Junie

- 7 iunie de la ora 17. a avut loc Expoziţia Foto a concursului foto pentu elevi, care a fost deschisă de către Turos Eszter şi Bucur Nicolae. În cadrul expoziţiei a avut loc şi înmânarea premiilor pentru elevii câştigători
- Contribuţie al Fistivalul Mini Jazz din Miercurea Ciuc cu voluntari din rândul centrului de tineret în perioada 20 iunie-4 iulie. Activităţi de promovare a programului, realizată de către 10 voluntari
- Contribuţie la Tabăra Eu de tineret din Izvorul Mureş în activităţile de timp liber în perioada 30 iunie – 4 iulie.
- Realizarea de parteneriate locale şi internaţionale pentru Zilele Culturale Rome din Septembrie. Stabilirea datei programului 2-3 septembrie.
- Realizarea materialelor promoţionale pentru tabăra de dans Euphoria, pliante şi afişe, promovarea taberei în media locală, prin mediul internetului, portaluri de tineret, ştiri etc.
- Consultanţă în scrierea proiectelor la fundaţii şi instituţii locale, naţionale şi internaţionale acordată pentru organizaţii de tineret, culturale şi sportive partenere.

 

 
 
Înapoi