GO
 
 
Tineret ➛ Programe tineret ➛ Alte proiecte de tineret
 
Dialogului UE cu Tinerii (DUET) pentru TineREȚEA și Curs pentru instruirea membrilor tineRETEA.
2020-07-14
 

Vă invităm, atât pe cei care ați făcut parte din tineREȚEA și ați participat în trecut la cursurile de lucrători de tineret, cât și pe cei care își doresc să fie parte a acestei noi “provocări”, să vă implicați în largul proces de consultare a tinerilor, al Dialogului UE cu Tinerii (DUET).

 Pentru început, vă readucem aminte cîteva aspecte privind dialogul cu tinerii, pentru a se înțelege mai clar în ce constă rolul vostru de facilitare a informării și consultării, de mijlocire a ideilor tinerilor și de redare cât mai fidelă a nevoilor, așteptărilor și aspirațiilor acestora.

 DUET reprezintă un obiectiv important al Strategiei Uniunii Europene pentru tineret (SUET), 2019-2027, și, totodată, un instrument esențial de participare a tinerilor, propunând susținerea unui dialog direct între factorii de decizie și tineri, consultarea și participarea tinerilor la luarea deciziilor, centrat, mai ales, pe aspectele relevante care îi preocupă pe aceștia.

 ”Angajamentele” DUET sunt strâns legate de încurajarea participării egale a tinerilor la viața democratică, includerea diverselor puncte de vedere, consolidarea competențelor cetățenești și a sentimentului de apartenență la societate și la Uniunea Europeană, asigurarea deschiderii către toți tinerii pentru a contribui semnificativ la elaborarea politicilor de tineret la nivel local, regional, național și european.

 În cadrul DUET, dialogul cu factorii de decizie și alte activități de dezbatere, consultare și participare au loc în cicluri de lucru de 18 luni. Fiecare ciclu se concentrează pe o anumită prioritate tematică stabilită pentru fiecare Trio de Președinții la Consiliul Uniunii Europene și își găsește expresia în obiectivele europene de tineret. Astfel, actualul Trio Germania- Portugalia-Slovenia (1 iulie 2020 – 31 decembrie 2021) a stabilit ca temă comună "Europa pentru Tineri – Tinerii pentru Europa: Spațiu pentru Democrație și Participare", plecând de la obiectivul european de tineret “Spațiu și participare pentru toți”.

 La nivel naţional, Dialogul cu tinerii este implementat de Grupul Naţional de Lucru (GNL), alcătuit din Ministerul Tineretului  și Sportului (MTS) și reprezentanţi relevanți ai unor organizaţii neguvernamentale de tineret - Consiliul Tineretului din România (CTR), Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Federația Forumul Tinerilor din România (FTR), Uniunea Studenților din România (USR), Organizația de tineret – Blocul Național Sindical (OT- BNS), Federația YMCA România.

 Pentru că ne dorim să fiți mereu informați cu privire la activitățile și intențiile noastre și să putem dialoga direct cu voi, vă invităm să vă înscrieți pe pagina de facebook dedicată tineREȚELEI: https://www.facebook.com/groups/127039594579263.

 Totodată, vă reamintim câteva dintre următoarele activități, la care vom putea participa împreună:

 

  •          Cursul pentru instruirea membrilor tineRETEA.

 

Membrii rețelei vor putea participa la un curs de Lucrător de tineret, unde își vor însuși metode de învățare nonformală și vor dobândi abilități legate de analizarea nevoilor unui tânăr, comunicare și lucrul în echipă, consultarea tinerilor, gândire critică și luare a deciziilor, conducerea unui proces de învățare și multe altele. Iar membrii actuali ai rețelei,

 
 
Înapoi
 
 

Contact
Str. Eroilor Nr. 7, Miercurea Ciuc, Harghita
Tel/Fax: +4 0266 371 672, +4 0266 371 772
E-mail: djst.harghita@mts.ro